lördag 8 januari 2011

Två tjejer vid symaskinen!Jominsann, idag har inte bara jag sytt, utan även min äldsta dotter. Nallen påbörjades för länge sen, men sen har det inte blivit något gjort, hon glömde väl bort det.
Men idag blev den färdig. Hon har själv... ritat mönstret, valt tyg (minky), nålat mönstret på tyget, (jag har klippt), nålat ihop delarna och sytt ihop dem (med assistans), vänt dem rätt och fyllt med vadd, valt knappar och tyg till halsduken, sjungit för mig medan jag har sytt ihop delarna och sytt fast ögonen (hon försökte men det var för klurigt att sy för hand), tittat intresserat när jag overlockade halsduken och slutligen knutit halsduken och konstaterat att den var för kort :) Lillasyster hjälpte till genom att sno grejer och springa iväg med dem. Lillebror hjälpte till väldigt bra genom att sova hela tiden! Sömmerskan är 6 år! Är den inte grymt tjusig?!

Vad har jag gjort då? Ja, först en portmonnä som en bekant ska ha.

IKEA-tyg Malena, lite mindre medaljonger på den här varianten än på tidigare Malena-varianter jag sytt av. Fodrat med svarta ditte. Inuti är det en liten ficka där man kan förvara kort, den fickan stängs med en rosa KAM-tryckknapp. Mönstret är omgjort utgående från ett Ottobremönster som jag hittade på nätet, 1/2010. Det var från början en sminkväska och den var helt oval, men jag gillar ju bättre kantiga saker, så den fick ett rakt avslut i botten och så gjorde jag den något mindre än originalet. Det var lurigt med dragkedjan. Men till slut gav jag mig själv godkänt och har också fått lära mig hur man vändsyr fodrade väskor. Något jag aldrig fattat hur jag ska göra förut. Men nu kan jag! Wohooo! Det var ju rätt enkelt ändå, men jag har inte fått ihop det när jag har begrundat det tidigare.

Slutligen blev det en matlådepåse.

Kameran har gett upp så jag fick ingen blixt, men det är ceriserosa/vitprickig vaxduk från Ohlssons ytterst och så fodrat och "handtagat" med den svart/vitprickiga vaxduken från samma ställe. Jag sydde inte mindre än tre prototyper i skrottyg innan jag fick till modellen och framför allt få en vettig storlek på påsen.

Det är helt enkelt två rektanglar ihopsydda, och så avsydda hörn, och så vändsytt ihop då jag också sydde fast handtaget. Två KAM-tryckknappar som kan stängas om man vill. Ska man ha i någon mastodontmatlåda går inte knapparna att stänga, men för våra normalstora matlådor passar den perfekt. På grund av att jag försökte sy en stickning högst upp som blev misslyckad så fick jag sy ner överkanten mer än jag tänkt, så påsen blev bara 15,5 cm hög, vilket var typ 2 cm mindre än jag tänkt mig. Osis. Men den funkade ändå. Det här var en kul grej att sy! Och nu när jag har modellen klar för mig så är det här ett projekt som man hinner nästan på en kafferast :)

5 kommentarer:

 1. Å vad underbart! Speciellt det där med att hon sjöng för dig medan du sydde ihop delarna! :-) Jag hade också två små sömmerskor i systugan idag. Äldsta sitter själv vid maskinen och syr (jättehäftig känsla) och yngsta satt i mitt knä och styrde. Och snodde saker! Visst är det häftigt när de ritar och klipper ut mönster själva! Den nallen var helt bedårande. Man blir riktigt rörd när man ser den!
  Snällt av lillebror att sova. Det gjorte inte min!

  SvaraRadera
 2. Vilket roligt projekt! Kul att kunna få skapa tillsammans! Och väskorna är sååå fina, wow!

  SvaraRadera
 3. Å, så mysigt det låter att ha en systund tillsammans! Jag måste börja träna sonen snart, men hans koncentration är fortfarande lite flyktig. Kanske borde muta honom? Sy med mamma en halvtimme så får du en glass? :)

  SvaraRadera
 4. Jättefina grejer, och mysigt låter det med systund tillsammans, undra hur tidigt man kan börja? Aja, den kanske får komma ut ur magen först ;)

  Matlådeväska har jag tänkt sy länge, men inte kommit till skott, inte för att jag kommer behöva nån på ett tag, men sambon kan ju få en. Som det är nu används systemetkassar till ändamålet ;)

  SvaraRadera