måndag 31 januari 2011

Effektivitet i syrummet

Jag har verkligen ingen realistisk syn på hur komplicerat saker och ting ska vara. Jag fick en förfrågan häromdagen om att sy en haklapp, och tänkte att "jooo, det måste jag grunna över". Så idag mellan lektionerna grunnade jag, och väl hemma, så pjoff, fjopp, tjoff, sydde jag en. Varför hade jag gruvat mig för det? Jag ritade av en haklapp vi hade hemma, och det blev en bra modell. Sen var det lite klurigt med kantbandet, men det blev okej, riktigt bra för att vara ett första försök! Synd att jag glömde tagga den, och jag vågar inte i efterhand, för då kanske det blir fult och så måste jag göra om allt. Den får vara o-namnad :) Tyget är vaxduk från Ohlssons tyger. Kantbandet kommer från Bibbi.

Dessutom lyckades jag sy klart en binda som kompletterade det här söta lilla kit-et som jag fått en beställning på. Matchande PUL tyckte jag var kul att sy en uppsättning i. Trosskyddet har bambuvelour och bindan fuskmocka.

Nej. Ibland är jag nästan nog så effektiv för mitt eget bästa. Jag skulle nog behöva öva på att ligga på sofflocket ibland också. Det är skönt, sägs det. Det var länge sen jag provade.

söndag 30 januari 2011

En veckas alster

En bunt bindor som såldes redan innan de syddes. Det är en kund som kommit åter och ville ha fler, känns extra roligt eftersom det förstås betyder att hon gillade mina produkter! Jag hoppas det här är nog färgglatt!

Sen har jag sytt fler bindor & trosskydd, här kan man se dem. Jag tror jag måste beställa hem mer flanell, börjar vara lite trött på den jag har, och dessutom går den åt oväntat fort. Det är roligt att jag har sådan ruljans med min försäljning att jag säljer allt jag syr! Jättekul!


Det här är experimenttrosskydd. De är tänkta att användas vid måttligt urinläckage, typ om man hostar och läckage kan uppstå, och man således kan byta direkt. De har flanell både utåt och mot huden för att vara luftiga eftersom de är tänkta att kunna användas "jämt". Sen är det ett lager frotté som kärna precis som i alla mina trosskydd. Vi får se vad den tilltänkta användaren tycker om dem. I bästa fall är de rent av vändbara :)


Slutligen. Tre par trosor. De som ser gigantiska ut är till mig. LG-trosan i storlek medium med en liten spets på för att det var kul. Sen två par hipsters i stl 98 resp 110 från Ottobre 06/2010. Tyvärr var jag får snål med vikresåren, så 98:orna blev alldeles för tight kring benen på 4-åringen. Förresten har båda töserna lika stora rumpor ungefär, så de kan ha 110:orna båda två. Så de mindre får kasseras, eller, jag ska fixa ny resår i benen och skänka bort till någon med en passande liten rumpa :) Tur nog har jag tyg kvar så jag kan sy ett par till, så vi flickor har varsitt par. Det är förstås mycket viktigt att kunna matcha underkläderna...


Annars är det fullt upp. Vi har varit sjuka i veckan, men nu är det bara lillbäbisen som inte riktigt är sig själv. Och två förkylda föräldrar, men det är inte mycket att göra nåt åt.

söndag 23 januari 2011

I parti och minut!

Jag hade faktiskt inte väntat mig att efterfrågan på bindor skulle vara så här stor. Verkligen jätteroligt! Det verkar vara företaget mimpens framgångsprodukt :)


Veckans skörd, plus några L-bindor sedan tidigare. Så när som på L-bindorna så är allt sålt redan! *hurra*

Här är två sålda paket med vardera fyra M-bindor.

torsdag 20 januari 2011

Här är den, den grymt färgglada...


Här kommer de utlovade bilderna på den grymt färgglada matlådeväskan! Den är alltså sydd av kvarvarande bitar. Jag utgick från bitar som var 30 cm höga och 32 cm breda och så sydde jag ihop dem. Den blev rosa och röd utåt och grön invändigt och i handtaget. Väldigt piffig tycker jag själv och bär glatt omkring med den på jobbet när det är matdags :) På den här bilden ser man färgerna i skarven tydligare. Jag gillar rosa och rött ihop!


Som knappar valde jag två olika - en rosa på den rosa sida och en röd på den röda! Det är plastknappar från KAM i storlek 20, de är ca 12 mm i diameter.

Och så var det de där trosorna då. Här är två stycken i storlek Medium efter mönstret LG-trosan hos LG.Sömnad. De sitter som ett smäck och är grymt lättsydda. Resåren är jag inte helt nöjd med ännu, men jag får väl öva mera helt enkelt.


Sen sydde jag en barntrosa också tidigare som blev helt galen i storlek. Den är emellertid försvunnen och jag orkar inte gå och rota bland alla utklädningskläder/dockkläder! Jag får återkomma när den kommer fram igen :)

På gång annars just nu är ett tjog bindor och tre par trosor - matchande par åt vardera av familjens tre flickor. Behöver jag säga att mina ser ENORMA ut när man lägger dem bredvid småtjejernas söt-trosor?! :) Sen har jag fått hem nåt i stil med 20 yard PUL och flera bitar roliga retrotyger som jag bytt till mig och ser fram emot att göra nåt fint av! Och Iris visa, den lila varianten, ligger och väntar på tvätt. När jag nu ska hinna sy. Jag är nog så trött för att sy nåt mer avancerat än bindor och trosor just nu.

torsdag 13 januari 2011

Var är mimpen?


Tittut! Här är jag!

mimpen har inte avlidit av börja-jobba-chocken. Bara nästan! Däremot har vår kamera gjort det. Skitkamera. Efter att man tagit ungefär ett kort så är det slut batteri. Och det går möjligen att fota uppemot tre foton utan blixt, men det funkar ju inte kvällstid när jag är hemma... Och jag blir gaaaaalen. Ingen kan köpa hem batterier i den takt som kameraeländet suger dem i sig :( Och bäbisen har börjat gååååå, och vi har inte kunnat fotoföreviga det (jo, med filmkameran, tack och lov).

Nå. Det gör ju att jag inte kan blogga två par fina trosor som jag sydde mig häromkvällen, eller det helt misslyckade paret barntrosor jag knåpade på igår som skulle bli till min 6-åring (och förvisso har hon liten rumpa, men inte så liten, de passar nog bättre på 1-årige lillebror!), eller den enormt kitschiga matlådeväskan som jag sydde mig idag.

Det enda obloggade foto jag har är en måttligt lyckad applikation, men det är min första någonsin så jag är nöjd ändå :) Det var flera små hål i stora dotterns favoritkofta, så jag lagade det med ett matchande tyg så att det inte skulle synas om det blev fult. Men hon blev sur för att inte hjärtat hade avvikande färg. Aldrig blir det riktigt rätt...

Men. Hav förtröstan! I'll be back!

söndag 9 januari 2011

Fem beställda bindor


Alltid kul att sy när man vet vem som väntar på bindorna! Idag har familjen varit väldigt vänlig och gett mig mycket sytid. Jag han klippa flanell till MASSOR av bindor och komplett material till de här fem som var beställda och som jag ville få klara. Tre varianter på uggleflaneller i mitten. Två med mer märkliga färgmatchningar i ytterkanterna, jag vet inte hur jag tänkte faktiskt *hmm* Alltså, jag tyckte inte de blev så pjåkiga, men ovanliga och inte som jag brukar matcha färger. Jag måste ha varit förvirrad :) Hoppas beställaren blir nöjd ändå.

På de här bindorna så har jag på fyra av dem sytt en bit flanell ute på vingen på PUL-sidan, det blir snyggt tycker jag, och jag blev så glad när en av mina kunder återkopplade om det och tyckte det var fint och såg välarbetat ut! Sånt gillar vi :)

Fotot lämnar en del övrigt att önska. Men klockan är mycket och mimpen ska gå och sova. Förresten kan man ju inte fota bra förutom dagtid, och då kommer jag ju att vara på jobbet...

Blöjinlägg i bambu

Det är så himla ospännande, men så här ser det ut...

Blöjinlägg i två lager bambufleece. De är tänkta att vikas på tre, så då får man sex lager bambu i blöjan när det används. Och som vanligt med bambu så vinner det på att bli välanvänt, så efter ett par tvättar suger det bättre! Jag har ett litet (ca 28*32 cm) som passar bra i Small-blöjor och tre större (ca 30*40 cm). Någon som behöver?

Ordinarie pris är 120 för de små och 140 för de stora. Men jag är fortfarande nybörjare på min overlock, så det är lite rabatt nu, eftersom de är lite vinda och sneda. Fast funktionen är det inget fel på! Prototyp-pris får vi säga :) 100 för det lilla och 120 för det stora.

lördag 8 januari 2011

Två tjejer vid symaskinen!



Jominsann, idag har inte bara jag sytt, utan även min äldsta dotter. Nallen påbörjades för länge sen, men sen har det inte blivit något gjort, hon glömde väl bort det.
Men idag blev den färdig. Hon har själv... ritat mönstret, valt tyg (minky), nålat mönstret på tyget, (jag har klippt), nålat ihop delarna och sytt ihop dem (med assistans), vänt dem rätt och fyllt med vadd, valt knappar och tyg till halsduken, sjungit för mig medan jag har sytt ihop delarna och sytt fast ögonen (hon försökte men det var för klurigt att sy för hand), tittat intresserat när jag overlockade halsduken och slutligen knutit halsduken och konstaterat att den var för kort :) Lillasyster hjälpte till genom att sno grejer och springa iväg med dem. Lillebror hjälpte till väldigt bra genom att sova hela tiden! Sömmerskan är 6 år! Är den inte grymt tjusig?!

Vad har jag gjort då? Ja, först en portmonnä som en bekant ska ha.

IKEA-tyg Malena, lite mindre medaljonger på den här varianten än på tidigare Malena-varianter jag sytt av. Fodrat med svarta ditte. Inuti är det en liten ficka där man kan förvara kort, den fickan stängs med en rosa KAM-tryckknapp. Mönstret är omgjort utgående från ett Ottobremönster som jag hittade på nätet, 1/2010. Det var från början en sminkväska och den var helt oval, men jag gillar ju bättre kantiga saker, så den fick ett rakt avslut i botten och så gjorde jag den något mindre än originalet. Det var lurigt med dragkedjan. Men till slut gav jag mig själv godkänt och har också fått lära mig hur man vändsyr fodrade väskor. Något jag aldrig fattat hur jag ska göra förut. Men nu kan jag! Wohooo! Det var ju rätt enkelt ändå, men jag har inte fått ihop det när jag har begrundat det tidigare.

Slutligen blev det en matlådepåse.

Kameran har gett upp så jag fick ingen blixt, men det är ceriserosa/vitprickig vaxduk från Ohlssons ytterst och så fodrat och "handtagat" med den svart/vitprickiga vaxduken från samma ställe. Jag sydde inte mindre än tre prototyper i skrottyg innan jag fick till modellen och framför allt få en vettig storlek på påsen.

Det är helt enkelt två rektanglar ihopsydda, och så avsydda hörn, och så vändsytt ihop då jag också sydde fast handtaget. Två KAM-tryckknappar som kan stängas om man vill. Ska man ha i någon mastodontmatlåda går inte knapparna att stänga, men för våra normalstora matlådor passar den perfekt. På grund av att jag försökte sy en stickning högst upp som blev misslyckad så fick jag sy ner överkanten mer än jag tänkt, så påsen blev bara 15,5 cm hög, vilket var typ 2 cm mindre än jag tänkt mig. Osis. Men den funkade ändå. Det här var en kul grej att sy! Och nu när jag har modellen klar för mig så är det här ett projekt som man hinner nästan på en kafferast :)

torsdag 6 januari 2011

Trosor!


Idag har jag sytt trosor. Det var ju ett rart litet projekt. Det tog lite tid med resåren men annars gick det snabbt och lätt.

Rosasvarta stjärnor från JNY design och vit FOE. Trosmönstret kommer från LG Sömnad och heter LG-trosan. Jag är inte så nöjd med hur jag fick till resåren, jag tyckte det bubblade sig lite men jag har inte kunnat luska ut vad jag gjorde för fel. Jag får meditera över frågan om ingen kan upplysa mig om svaret!

Äldsta dottern tyckte de var så snygga så hon vill också ha - således får det bli nästa projekt :)

Nå. Nu ska jag väl prova den här några vändor, men sitter den bra så får det bli några par till, för mitt förråd av passande trosor är skrämmande litet... :)

Sen. Mina vänner. I morgon börjar mimpen jobba på sitt inkomstbringande jobb igen. 2,5 års i princip sammanhängande föräldraledighet är över. Sytiden lär decimeras. Men jag hoppas jag ska hinna med denna ädla hobby ändå, för jag mår verkligen tokigt bra av att sy och knåpa på mina projekt. Det är väldigt avkopplande och rasande roligt!

onsdag 5 januari 2011

En till väldigt grön laptopväska


Nej, jag var inte helt nöjd med den förra. Så efter en rätt lång ledtid tog jag igår itu med projektet. Det börjar vara dags. Om två dagar börjar jag jobba igen och behöver en fungerande väska för min dator!

Och tadaaa! Nu är jag sjukt nöjd! Inte bara med resultatet, men också med vägen dit. Jag fick verkligen anstränga mig för att inte stressa, det är ju själva "syendet" som är grejen, så jag mätte, strök, kliade mig i huvudet, provade, mätte en gång till, och sen satte jag igång :) Det blev några sprättomgångar men till slut blev jag så nöjd jag kan bli, den hade möjligen kunnat få bli 2 cm bredare, men strunt samma. Bättre än så här kan inte mimpen sy i dagsläget!

Den här väskan är emellertid lite mindre grön än den förra, jag har fodrat den med vita ditte från IKEA. Det gröna tyget är ett loppisfynd, ett gammalt påslakan! Väskan är fodrad med liggunderlag fram, bak och under, men inte på sidorna. Jag hoppas det räcker som stötdämpning. Locket har jag stadgat upp med vliseline som jag köpt från Bibbis, det behövdes för att inte bli så sladdrigt som i den förra väskan. Slutligen knappen! Den fick jag i ett julpysselbyte på SB av fina MammaTess! Jag tyckte den gamla lite slitna knappen gjorde susen ihop med det här tyget!

Jag övningssydde ungefär tio knapphål innan jag vågade ge mig på att sy i själva väskan, men det blev bra till slut. Och slutligen fick väskan ett tillbehör i form av en enkel tygpåse som man kan förvara laddningssladden i! En orange dragkedja från Bibbis fick tjänstgöra i den.


Det tog mig hela eftermiddagen och kvällen, med lite avbrott för diverse hushålleliga och barnumgängesbestyr. Men himmel så nöjd jag blev. Jag vet inte om man får bli så nöjd med saker man gör själv?! :)

Sen en liten bonusgrej som jag gjorde häromkvällen. Annas mysterieblock hittar du här. Jag var uppenbarligen inte riktigt nog noggrann, men det var kul ändå.

söndag 2 januari 2011

Döskallar!


Det är coolt det här tyget. Jag vet inte vad jag tänkte som bara beställde 1 yard! Jag har samma i interlock, så det ska bli en body åt bäbisen och kanske typ tights åt något av barnen också.

Här är i alla fall tre döskalleblöjor, 2 XL och 1 L. De två stora är sydda på beställning, L-blöjan får min egen bäbis! Alla tre har vit fuskmocka invändigt. Nytt för denna gång är att jag har overlockat överkanten på fuskmockan, det blev fint, men är det finare än en vanlig fåll? Jag tror det, men jag har inte bestämt mig ännu :)

Sen blev det en väldigt snofsig orangerosa historia med den snyggaste uggleflanellen jag någonsin har skådat! Den här ska vi möjligen behålla själva, eller så säljer jag den. Det börjar vara dags att se över det egna blöjbeståndet, det går inte åt lika många blöjs längre, men å andra sidan är de flesta vi har för små åt honom, så jag måste nog sy lite mer.


Och Gott Nytt År! Om fem dagar börjar jag jobba igen, efter ett par år hemma. Så vi får se hur jag hinner med sömnaden då!